Responsive webdesign

Responsive webdesign is een efficiënte en doeltreffende aanpak om websites toegankelijk te maken voor zowel tablets, smartphones, laptops als de klassieke pc. Waarom moet u over responsive design nadenken? Welke redenen zijn er? Wat betekent het en wat levert het op?

Tablets en smartphones zijn bezig aan een onstuitbare opmars en het groeit alleen maar door. Veel websites zijn echter niet ontworpen voor kleinere, draaibare schermen en bediening met vingers in plaats van een muis.

Websites die gebouwd worden volgens de principe van responsive webdesign passen zich aan naar het gebruikte formaat beeldscherm. Wanneer de bezoeker een groot beeldscherm heeft dan zal er veel ruimte in de breedte zijn op het scherm, waardoor er plaats is voor meerdere elementen naast elkaar. Wordt er echter gebruik gemaakt van een tablet of smartphone, dan zullen de tekst en afbeeldingen op de website hier automatisch op worden aangepast. Zo zal bijvoorbeeld het lettertype groter worden en gaan de afbeeldingen boven of onder de tekst staan (in plaats van er naast op grotere resoluties). Tevens zullen afbeeldingen kleiner worden geschaald zodat deze in zijn geheel in het scherm van de tablet of smartphone passen.


Voordelen van een responsive website

De website wordt automatisch aangepast aan resoluties
Wat een steeds belangrijker punt gaat worden omdat de verscheidenheid in beeldscherm resoluties de komende jaren waarschijnlijk alsmaar zal toenemen. Verder gebeurt het aanpassen van de website zonder dat hiervoor gebruik gemaakt wordt van javascript. Dit zorgt ervoor dat ook de groep gebruikers die javascript uit heeft staan de website toch in een optimale vormgeving zal kunnen gebruiken.

Geen ingewikkelde of vertragende apparaat detectie
Een andere interessant punt is dat de detectie zoals gezegd wordt gedaan op basis van de beeldscherm resolutie. Nog regelmatig worden er websites uitgebracht waarbij de detectie voor het tonen van een mobiele site of een responsive site wordt bepaald op basis van apparaat detectie. Dit probleem is niet van toepassing wanneer de detectie wordt gedaan op basis van beeldscherm resoluties.

De tekst is altijd goed leesbaar zonder te hoeven zoomen
Gebruikers van smartphones moeten regelmatig inzoomen op het scherm om de tekst wat groter te krijgen. Doordat er binnen responsive webdesign wordt gekeken naar het gebruikte formaat scherm en de tekst daarvoor wordt geoptimaliseerd, zal er altijd sprake zijn van een zo goed mogelijk leesbaar formaat letters.

De techniek is te combineren met een CMS
Dit betekent dat de artikelen en afbeeldingen van de website beheerd kunnen worden in een Content Management System. Er hoeft tevens geen speciale software geïnstalleerd te worden om een responsive website te kunnen bekijken of beheren.